Pastagratäng med aubergine och mozzarella
Jag har aldig vari bra på att laga mat med aubergine, tycker ofta det blir beskt eller smaklöst men jag hittade ett recept som jag modifierade lite, tycker det blev ganska gott men lite väl oljigt så man ska nog se till att auberginen får rinna av ordentligt vilket jag slarvade med.
Pastagratäng:
500 g pasta, jag valde snäckor
300 g mozzarella
parmesan
1 aubergine
1 burkar hela tomater
2 vitlöksklyftor
½ röd chil
Färsk Basilika eller persilja
En nypa socker
1 dl vitt vin
olivolja
balsamvinäger
svartpeppar
salt
Skär auberginen i tärningar. Blanda i salt och lägg tärningarna i ett durkslag med en tyngd över i ca 40 min så att vätskan rinner ur. Stek sedan auberginen på ganska låg värme i olivolja så att den får färg och blir helt genomstekt. Låt rinna av på hushållspapper. Fräs vitlök och chili i olivolja. Tillsätt vinet och tomaterna, socker, salt, peppar, en skvätt balsamvinäger. Låt puttra ca 20 minuter. Tillsätt färska örter mot slutet av koktiden.
Koka under tiden pastan, men bara drygt hälften av den tid som står på paketet (t.ex. 6 min av 10). Häll av och kyl av med kallt vatten. Dela mozzarellan i mindre bitar.
Blanda pastan med såsen. Varva pasta, auberginer och tärnad mozzarella i formen. Avsluta med riven parmesan och ev lite olivolja. Gratinera i ugn, 225 grader i 20-30 minuter.