Fiskgratäng


Ganska nyligen gjorde jag fiskgratäng för fösta gången, blev faktiskt riktigt gott så jag slänger ut receptet.

Fiskgratäng med lax och kräftstjärtar:
(4 portioner) Ugn 200 grader

4 bitar laxfilè
1 knippa sparris
1 knippa salladslök
ca 200g kräftstjärtar
dill
Gratängsås:
3-4 dl grädde
1-2 dl vitt vin
2-3 msk hummerfond
peppar och ev salt
Gratängmos:
8-10 ganska stora potatisar av mjölig sort
en klick smör
1-2 ägg
ev mjölk för lösare konsistens (jag fuskade och hade i lite grädde...)


Koka potatisen och mosa ihop alla ingredienser till moset. Häll alla ingredienser till såsen i en kastrull och koka ihop till nästan hälften. Lägg laxbitarna i formen, klicka eller spritsa moset runt omkring. Lägg sparris, salladslök och kräftstjärtar (gärna frysta så dom inte riskerar att bli sega) ovanpå laxbitarna och häll över såsen. Gratinera i ugnen ca 25 minuter eller tills fisken är färdig.



Pastagratäng med aubergine och mozzarella

Jag har aldig vari bra på att laga mat med aubergine, tycker ofta det blir beskt eller smaklöst men jag hittade ett recept som jag modifierade lite, tycker det blev ganska gott men lite väl oljigt så man ska nog se till att auberginen  får rinna av ordentligt vilket jag slarvade med.





Pastagratäng:

500
g pasta, jag valde snäckor 
300 g mozzarella
parmesan
1  aubergine
1  burkar hela tomater
2 vitlöksklyftor
½ röd chil
Färsk Basilika eller persilja
En nypa socker
1 dl vitt vin
olivolja
balsamvinäger
svartpeppar
salt

Skär auberginen i tärningar. Blanda i salt och lägg tärningarna i ett durkslag med en tyngd över i ca 40 min så att vätskan rinner ur. Stek sedan auberginen på ganska låg värme i olivolja så att den får färg och blir helt genomstekt. Låt rinna av på hushållspapper. Fräs vitlök och chili i olivolja. Tillsätt vinet och tomaterna, socker, salt, peppar, en skvätt balsamvinäger. Låt puttra ca 20 minuter. Tillsätt färska örter mot slutet av koktiden.

Koka under tiden pastan, men bara drygt hälften av den tid som står på paketet (t.ex. 6 min av 10). Häll av och kyl av med kallt vatten. Dela mozzarellan i mindre bitar.

Blanda pastan med  såsen. Varva pasta, auberginer och tärnad mozzarella i formen. Avsluta med riven parmesan och ev lite olivolja. Gratinera i ugn, 225 grader i 20-30 minuter.


RSS 2.0