Ombytta roller, idag ordnade min vän anna mat till mig...

Jag har ju varit krasslig några dagar så det har inte blivit mycket ätit. Idag kom Anna hit, gick och handlade och ordnade varsin smaskig macka  som avnjöts ute, hanvliggandes i en badenbaden.....helt ok... På kvällen fixade hon pannkakssmet och sen hjälptes vi åt att steka pannkakor som serverades med bär och lite blåbärssylt, lagon avancerat när man inte har så stor aptit ännu... Slönt att få lite mathjälp när man är seg, tack tack.. Vem vet, hon kanske slutar som gourmetkock efter alla matstunder med mig???

image20


Gårdagens schlagermiddag :)

Efter att ha pluggat och stressat några dagar behövdes en lugn kväll så jag bjöd in Anna på middag framför tv:n medan vi slötittade på schlagern. Det blev trerätters där jag ordnade frästa räkor til förrätt och fisk till huvudrätt. Anna stod för efterätten som bestod av fruktsallad. 

 Frästa räkor med mangoyoghurt dipp (2 stora port)
Stora råa räkor till två spett (vi tog10 var)
½ röd chili
½-1 tsk koriander (gärna färsk, ta då lite mer)
1 msk olja
1msk flytande honung
1 lime
1 vitlöksklyfta
1dl matyoghurt
2tsk färsk mynta
1 väl mogen mango

Marinad: Finhacka chili, koriander, drygt halva vitlöken och lägg i en skål tillsammans med räkorna. Riv i  limeskal +saft från  ½ lime, tillsätt honung och olja samt ev lite flingsalt. Låt marinera i kyl, gärna 1 timme eller mer. Skala och dela mangon, mosa med stavmixer. Blanda i matyoghurt, knappt ½ finhackad vitlök, saft från ½ lime samt hackad mynta. Ställ i kyl en stund. Hit går utmärkt att förbereda långt innan gästerna anländer. Trä räkorna på spett och stek på stark värme (går även utmärkt att grilla). Servera med mangoyoghurt dippen och gärna lite ruccola.
image15

Ungsstekt pangasius med primörer och apelsindressing (2 port)
2 pangasiusfileer (även gott med ex sej)
Blandade primörer i valfri mängd, jag valde sparris, rädisor, morötter, sugersnaps, salladslök och zucchini
Olivolja, svartpeppar, flingsalt
Persilja
1 citron
½-1 apelsin 
dijonsenap
hackad gräslök

Apelsindressing: Blanda skal och saft från ½-1 apelsin med 2 msk olivolja, 1 tsk pressad citronsaft, 1tsk dijonsenap och 2 msk gräslök.

Lät fiskfiléerna marinera i lite olivolja, rivet citronskal+ saft, samt lite svartpeppar. Lägg på lite hackad persilja och rulla ihop. Skala morötterna, ansa sparris, dela zucchinin i delar, halvera salladslök och rädisor. Lägg primörerna runt fisken i grupper i en ungsfast form, ringla över olivolja, salt och lite svartpeppar. stek mitt i ugn ca 20 min i 200 grader. Servera med apelsindressingen.

På väg in i ugnen
image16

Dressingen serverrades i separat skål först...
image17

Simsalabim! Apelsindressingen höjer fisksmaken rejält....
image18

Annas fruksallad bestod av Mango, Kiwi,äpple, apelsin, galiamelon, banan samt några frysta jordgubbar. Serverades med vaniljkesella som bryter av den söta frukten på ett bra sätt.
image19

Böngryta

Här kommer ett recept på en böngryta som jag tycker är god, idag fick jag ledigt från köket då den lagades av min sambo.

Böngryta (ca 4 port)

ca 5 dl kokta bönor (idag blev det kidney och black eyed)

1 röd lök

2 vitlöksklyftor

2 -3morötter
1 röd paprika

½  zucchini

4-5 tomater

1 msk soja

ev i grönsaksbuljongtärning
1 dl färsk slätbladig persilja

½ röd chilipeppar el sambal oelek

1 msk gurkmeja

1 tsk curry

ev färsk rosmarin efter smak
vatten


Fräs försiktigt hackad rödlök, tillsätt vitlök, chilipeppar (alt sambal) gurkmeja och curry och låt fräsa någon minut.

Tillsätt morötter, paprika, zucchini i bitar och stek försiktigt ca 5 minuter. Hacka och tillsätt tomaterna, rosmarin, halva mängden slätbladig persilja, bönorna, soja samt ev buljongtärning. Slå på ca 3 dl vatten. Låt sjuda ca 20 minuter. Ha i resterande persilja samt ev salt och svartpeppar. Gott att severa med Quinoa till samt sallad (jag gjorde sallad på ruccola, morot, rädisa med lite olivolja och solroskärnor).

image13

image14


Enkel laxpasta

Pasta med rökt lax och avocado
Pasta av valfri sort (jag brukar föredra fullkornspasta som är lite mustigare i smaken ex zetas men hade bara vanlig hemma)
2-3 skrivor rökt lax
1 avocado
1 stor näve ruccola
1 tomat
citronolivolja
pinjenötter
ev lite parmesan

Koka pastan "al dente"
Blanda med ruccola, avocado och tomat i bitar. Dela laxen och blanda i. Ringla över cirtonoljan. Toppa med pinjenötter och ev lite parmesan samt svartpeppar.
image12

Ljummen potatissallad

Denna potatissallad gjorde jag och Anna häromdagen till lunch, tyckte den blev väldigt fräsh och god.

Ljummen potatissallad med fetaost (ca 3-4 port)
ca 500g potatis (gärna färskpotatis/småpotatis)
150g fetaost i olja
rejält med ruccola
2-3 tomater
1 rödlök
5 soltorkade tomater
Svartpeppar
Citron

Hacka grönsakerna och blanda med rucccolan. Koka potatisen och låt ånga av lite. Dela i mindre bitar. Vänd ner potatisen i salladen, lägg i fetaost och en del av oljan, peppra samt pressa över lite citronsaft.
image10


Gårdagens mat

Igår sov Anna över hos oss då hon hade lånat ut sin lägenhet till släktingar. Pappa kom även han förbi på en bit mat så det blev kycklinggryta med "viltsmak" och till efterätt en enkel exotisk frukssallad.

Kycklinggryta med "viltkryddor" (4 port)
ca 500 g kycklingfile
1 purjolök
ev lite svamp
2-3 dl creme fraiche el matyoghurt
ev 1 dl vatten
ca ½-1 dl outspädd (svart) vinbärssaft
ca 8 krossade enbär
1 kycklingbuljongtärning
ca 1 msk soja
Rejält med timjan (gärna färsk hackad)
salt+svartpeppar
ev harico verts

Fräs kyckling, purjo och ev svamp, salt+peppar. Tillsätt  resterande ingredienser till såsen.. Låt koka ihop 5-10 min.  Grytan kan behöva redas av. Tillsätt ev harico verts och låt puttra 2-3 min. Gott att servara till ex potatis, eller vildris samt rödvinbärsgele.
image8

Busenkel fruktsallad (4port)
Ta förslagsvis:
1 galia eller nätmelon
2 kiwi
2 nektariner
ca 1-2 dl frysta hallon
2 passionsfrukter

Skär frukterna i bitar, blanda försiktigt med hallonen. Skeda upp i portionsskålar, gröp ur passionfrukten och fördela ovanpå. Väldigt fräsht och gott.
image9

Vin och myskväll med Anna, vem annars :)

Hmmm....Av någon konstig anledning står alltid Anna, med skeden i högsta hugg, utanför dörren när jag lagar risotto, undra varför... Idag hade hon i alla fall med sig en vinare så det vart ju extra trevligt.

Lagar du risotto??  jag kommer :)
image5

Svamprisotto:
3dl avorioris (el annat risottoris)
Blandad svamp ex portabella, ostronskivling, kastanjechampinjoner
1 gul lök
2 dl vitt vin (samt ett extra glas till kocken)
ca 2 dl riven parmesanost
ca 7 dl-1L kycklingbuljong

Finhacka löken och stek den mjuk, tillsätt svampen i bitar och fräs. Tillsätt riset, höj värmen och låt fräsa. Tillsätt vinet och låt koka in. Häll på buljong i omgångar, låt sjuda under lock ca 20 min. Dra från plattan och tillsätt parmesanosten och lite olivolja. Låt vila 5 min innan servering.

Servera gärna med en sallad på ruccola, tomat och avocado toppad med pinjenötter och smulad parmesan. Ringla över citronolivolja. Drick gärna vitt vin till.
image6

Min sambo gillar inte svamp och åt en micropizza med cola....han var väl inte helt nöjd med sitt middagsval, men han får skylla sig själv när han väljer ett lågbudgetalternativ framför min mat...
image7

Pastasallad med fetaost

En god sallad som passar utmärkt för varma vårdagar när man inte orkar lägga för mycket tid på matlagningen, vilket min kära vän Anna inte brukar ha så stort tålamod med :)

Pastasallad med fetaost:
kokt pasta (gärna fullkorn)
Ruccola (eller annan smakrik sallad)
Röd paprika
Tomat
Fetaost med oliver i olja
Soltorkad tomat

Dela grönsakerna och blanda med sallad, soltorkad tomat och pasta. Häll över fetaosten samt lite av oljan de ligger i. Blanda varsamt. Servera gärna med vitlöksbaguette eller annat gott bröd.

image3

image4

Till min goa vän Anna...så hon inte svälter....

Min goda vän Anna har under sin studietid vistats en hel del hos mig vilket inneburit en mängd måltider och goda skratt. Anna har nog nästan ätit mer hos mig än hemma och brukar ofta ringa och fråga vad det blir för mat :) Ofta får man höra "varför blir allt du gör så gott"???  Så för att hon inte ska leva resterande dagar med pasta och färdig tomatsås kommer jag att dela med mig av en del av mina recept så hon fortfarande kan prova min mat, dock får hon laga den själv nu!

Min kära Anna på myspicknick i solen så som jag minns henne, ätandes ;)
image1

Då även jag heter Anna så kommer här ett recept på vår gemensamt ihopsatta macka med det passande namnet:

Annas goda picknickmacka
Gott nybakat bröd ex ciabatta som fylls med följande:
Ruccola
Tomat
Mozzarella i skivor
Soltorkad tomat

Ringla över lite olivolja samt dra ett varv med svartpepparkvarnen, Mums!

Pickninckmackan serverades med ekologisk granatäppeldryck, ljuvligt!
image2


RSS 2.0