Fisksoppa
Fisksoppa (4-6 port)
Ca 1 L fisk el skaldjursbuljong (jag gjorde egen på räkskal/fiskrester men det går med vatten+ tre buljongtärningar)
2dl torrt vitt vin
1pkt saffran
ca 600g fisk (jag valde pangasius och regnbåge)
ca 400g oskalade räkor
ca 5 råa potatisar
1-2 morötter
2 stjälkar Blekselleri
1 gul lök
ev lite salladslök eller purjo
2 vitlöksklyftor
I burk hela tomater
Timjan, salt, vitpeppar
ev persilja
Fräs försiktigt hackad lök och vitlök i olja. Tillsätt strimlad morot, blekselleri och tärnad potatis. Slå på buljongen och tomaterna som klipps i bitar direkt i burken (ger mer smak än krossade) samt krydda med lite vitpeppar och timjan. Låt koka ca 15 minuter, tillsätt sedan vin och saffran och låt koka ytterligare 15 minuter eller tills grönsakerna är mjuka. Tillsätt fisken i större bitar och låt sjuda 2-5 minuter beroende på storlek, lägg i räkorna (låt ej koka) och ev lite persilja eller strimlad basilika. Servera direkt, gärna med vitlöksbröd.


Sommaren gick för fort....
Det får bli en liten drömmarbild bort från mörkret från när vi åt kräftor i slutet av sommaren här hemma (tyvärr var det så kalt så vi fick sitta inne redan då...)

Jag älskar pasta i alla former...

Annars blir det ofta en enkel sås med quornfärs, krossade tometer, lök, vitlök, paprika, lite grädde samt rödvinsvinäger, någon örtkrydda och ev chili.

Istället ör quorn är det gott att ha i tonfisk, oliver och ev champinjoner. Det ser inte så aptitligt ut man smakar desto bättre tycker iallafall jag.

Att bara fräsa lite grönsaker (som ex gul zucchini, körsbärstomater, ruccola etc ) i vitlök och chili samt blanda i nykokt fullkornspasta som får fräsa med någon minut är nog den bästa ritkigt snabba lunch jag vet när man inte riktigt orkar göra något avancerat.

En annan snabbvariant är att fräsa kyckling, vitlök och champinjoner (eller annan svamp) och tillsätta arlas creme fraiche med karl jonan, timjan och citron och ge det hela ett uppkok. Till och med min sambo som inte gillar svamp speciellt mycket tyckte att det luktade gott och ville smaka.

En jättegod skaldjurspastasås tycker jag man får om man fräser salladslök och paprika, tillsätter creme fraiche, i pkt saffran, pressad citron och lite dill och låter sjuda någon minut. Tillsätt kräftstjärtar och låt dem bli varma utan att såsen börjar koka, servara genast.

KANELBULLENS DAG!
Japp, så var det dags för ännu ett gästinlägg. Idag är det ju, som de flesta säkert vet vid det här laget, Kanelbullens dag. Denna dag instiftades år 1999 då Hembakningsrådet fyllde 40 år. Anledningen till att det blev kanelbullen som blev symbol för denna dag är att det doftar gott och skapar trivsel i hemmet. Kanelbullar är något som de flesta gillar och är symbolen för hembakat bröd. Man kan ju inte annat än hålla med om detta.
Jag gjorde idag kanelbullar enligt receptet nedan. Receptet ger ca 25 bullar, jag gjorde dubbel sats.
DEG:
25 gr jäst för söta dagar
75 gr smör eller margarin
2 ½ dl mjölk
½ dl socker
1 krm salt
1 tsk malen kardemumma
Ca 7 dl vetemjöl
FYLLNING:
50 gr smör eller margarin
½ dl socker
1 tsk kanel
PENSLING:
1 ägg
GARNERING:
Pärlsocker
GÖR SÅ HÄR:
Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt (37 grader). Rör ut jästen i lite vätska och tillsätt sedan resten.
Tillsätt socker, salt och kardemumma och rör om. Rör sedan ner vetemjölet. Använd gärna elvisp för att arbeta in vetemjölet ordentligt i degen. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.

Med fyllningen kan man göra på olika sätt. Många säger att man ska röra ihop fyllningen och bre denna på degen. Själv gör jag som min mamma alltid gjort. Jag kavlar ut degen (ca 20x50 cm), brer på smöret/margarinet med en smörkniv. Sedan strör jag över sockret och kanelen. Jag tycker detta är bättre för om fyllningen inte riktigt räcker behöver man inte blanda till mer fyllning utan man brer/strör över mer.

Efter fyllningen är på så rulla ihop degen och skär ca 1 ½ cm breda skivor. Lägg dessa i bullformar och lät dem jäsa ytterliggare 30 minuter.

Vispa upp ägg och pensla på bullarna. Strö över pärlsocker. Sätt in bullarna i mitten av ugnen i 225 grader i ca 8- 10 minuter.

Smaklig måltid!!! Ät bullarna nybakade med ett glas kall mjölk till :)
/ Anna H