Dålig på att uppdatera bloggen

Jag kan väl inte påstå att jag är sådär jätteduktig på att uppdatera bloggen...det har blivit mycket "tråkig" mat ett tag som är svårt att fota...  Men jag läste ju att kära Anna ändå inte kommer laga mat på ett tag så det kanske inte gör så mycket...
Kanske borde jag skriva om annat också?, svårt att bara skriva om mat och så....Nåja, igår lagade jag iallafall egen pizza som blev smaskig. Gott när man själv kan ha på precis det som man vill.

Innan gräddning


nygräddad och upplagd att ätas

Röd curry gryta

Detta är en röd curry gryta med en bas som fungerar att blanda med dem mesta i grönsaksväg samt fisk, quorn eller fågel. Funkar säkert med annat kött också men eftersom jag inte äter det så har jag inte provat. Jag gjorde den på lite av det jag hede hemma för stunden. Om man inte gillar kokosmjölk som jag vet att min vän Anna inte gör kan man ta matlagningsgrädde istället men den smakar inte så särskilt mkt kokos.

Röd curry gryta (ca 4 port)
1 pkt quornbitar
ca 250g Broccoli
2-3 morötter
1 rödlök
1 burk Minimajs
ca 1dl cashewnötter
2 Salladslökar
2 vitlöksklyftor
ca 2 tsk röd currypasta
ca 1 tsk koriander
ca ½ -1 tsk ingefära
1 msk soya
1 smk sambal oelek
1 burk kokosmjölk
ev salt och lite honung och pressad lime

Stek försiktigt finhackad vitlök och salladslök i lite olja. Höj värmen och tillsätt quornbitarna, röd curry, sambal och soya och ev lite vatten. Tillsätt grönsakerna och fräs några minuter, krydda med koriander, ingefära och ev lite honung och limesaft. Tillsätt kokosmjölken och låt puttra ca 5 minuter. Serevra med ex jasmineris.










Quorn i rödvinsås

Måste slå ett slag för quornfileers användbarhet i olika grytor mm, dom tar så tacksamt upp smaker och eftersom dom är så neutrala i smaken i sig själva så passar dom i det mesta, dock är det ju viktigt att man låter dom ta smak ordenligt annars blid dom lätt tråkiga.

Quornifileer i rödvinsås (ca 4 port)
1 pkt quornfileer (6st)
ca 300g champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 rödlök
ca 3dl rödvin
ev 1dl vatten
1msk tomatpuré
ev 1msk soya
1 näve färsk timjan och ev lite färsk rosmarin
salt+ svartpeppar
1-2dl matlagningsgrädde

Finhacka och fräs vitlök och rödlöki smöt, tillsätt grovt skivade champinjoner och låt vätskan koka ur. Lägg i quornifileerna och tillsätt soyan, ev salt och peppar. Stek ngn minut, tillsätt vin, tomatpure, timjan (och ev rosmarin). Låt koka ihop ca 10-15 min. Tillsätt grädden och lår sjuda ett par min. Servera gärna med färskpotatis, kokta späda morötter samt rödvinbärsgelé. Jag valde att göra en enkel sallad med spenatblad, tomat och gurka till.


Nu har Anna flyttat...

Så nu måste jag lära mig att inte laga så mycker mat, förr hände det ju att hon kom och åt det som vart över vid en middag men nu bor hon ju långt här ifrån. Kanske skulle skicka en matlåda på posten? Nää, skämt åtsido, känns lite konstigt att ha tagit examen (även om jag har tentor kvar)...inga mer lektioner eller nåt. Med risk för att få mig en känga lägger jag ut en avslutningsbild på mig och Anna.



Just det ja...mat var det ju jag skulle skriva om egentligen...Igår lagade jag en enkel lunch av färsk citronpasta me sparris i. Blev gott tycker jag.

Citronpasta med sparris och spenat (2 port)

1 pkt färsk citronpasta (finns i de flesta mataffärer)
½ citron, skal+ saft
1 knippe färsk grön sparris
1 näve färsk spenat
1-2 vitlöksklyftor
2 salladslökar
torkade chiliglingor
salt, Svartpeppar
Parmesan
Pinjenötter

Fräs finhackad vitlök, en nypa chiliflingor samt citronskal i olivolja. Tillsätt hackad salladslök, sparris i större bitar samt grovhackad spenat. Pressa över lite citronsaft, salta och peppra. Koka under tiden pastan, tillsätt denna i stekpannan och rör om. Servera med flagad parmesan och pinjenötter.



Balkongodling

Jag hobbyodlar lite grönsaker på min balkong och var ute och inspekterade läget häromdagen, det händer mycket nu när det varit varnt ett par dagar. Nu hoppas jag bara att det håller i sig så jag får njuta av lite ätbart från balkongen längre fram.

Odlinghörna med tomat och jordgubbsplantor
image23

Kryddhylla
image24

Zucchini på gång
image25

image26

Ärta som växer neråt (planterad i ampel)
image27

Tomatblommor
image28

Paprika/chiliplantor
image29

Har även lite planterat utanför vårt förråd då vi har lite egen plats där trots att vi bor på andra våningen, dock är det lite kaotiskt när man vill få plats med så mycket på så liten yta....

Lite smått och gått...
image30

Tycker mangolden är fin med sina röda stjälkar
image31

Persilja från i fjol som växer så det knakar
image32

Somrig sallad

Det blir inte så avancerad matlagning just nu då jag inte har så mycket ork mellan tentor hit och dit. Idag blev det en enkel med i mitt tycke väldigt god och somrig sallad.

Somrig och fruktig sallad med fetaost:
huvudsallad
gul tomat
avocado
gurka
fetaost
vattenmelon
jordgubbar
solroskärnor
ev mangobalsamico (Zetas)

Dela och blanda grönsaker, frukt och fetaost. Stö över solroskärnor och ev några små stänk balsamico.
image21

image22

RSS 2.0